Motiverande samtalsmetodik för bättre munhälsa

Tandvården kan vara ett gott stöd i rökavvänjning och andra hälsosamma livsstilsförändringar. Det vet Karin Sjögren, odont.dr i cariologi, tandläkare och lärare i motiverande samtalsteknik.

– För att motivera till förändring är Motiverande samtal, MI, en effektiv samtalsmetod, säger Karin Sjögren som tillsammans med Claes Virdeborn, tandläkare och specialist i parodontologi, har skrivit nya boken Kommunikation i en hälsofrämjande tandvård.

Vägen till munhälsa går via ett kommunikativt förhållningssätt där man skapar goda relationer med sina patienter och därigenom hjälper dem att ta eget ansvar för sin hälsa. Med många konkreta exempel får läsaren av Kommunikation i en hälsofrämjande tandvård ta del av nyckelfaktorer för en hälsofrämjande kommunikation i tandvården.

Grunderna till god tandhälsa är välkända sedan decennier. Trots det behandlar vi dagligen patienter med skadade tänder och förlorad stödjevävnad. För individen handlar det om oåterkalleliga skador med känslomässiga och ekonomiska konsekvenser. Det ställer också höga krav på samhälle och vårdinsatser.

Att arbeta hälsofrämjande kräver att vi fokuserar mer på det friska och tar tillvara patientens inre motivation till att leva hälsosamt. Det kräver också att vi förstår hur man behandlar de stora folksjukdomarna i munnen på ett sådant sätt att patienten får ett naturligt ansvar för sin egen sjukdom.

Boken vänder sig till all personal inom tandvården och används även som kurslitteratur inom tandvårdsutbildningarna. Med många konkreta exempel får läsaren ta del av nyckelfaktorer för en hälsofrämjande kommunikation i tandvården. Rekommendationerna i boken grundar sig bland annat på motiverande samtalsmetodik, nationella riktlinjer för vuxentandvård och nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor.

Kommunikation i en hälsofrämjande tandvård är den andra reviderade upplagan av Hälsofrämjande tandvård. Boken som har bytt titel, fått ny form och uppdaterats genomgående, vänder sig till all personal inom tandvården och används även som kurslitteratur.

Boken finns att beställa hos bokhandlare på nätet eller direkt på Gothia Fortbildnings hemsida.

Om författarna

Karin Sjögren är odont.dr i cariologi, tandläkare, kommunikatör och lärare i vårdkommunikation och motiverande samtalsmetodik. Hon ger kurser för alla yrkeskategorier inom hälso- och sjukvård och tandvård. Hon är också styrelsemedlem i Tandvård mot Tobak.

Claes Virdeborn, specialist i parodontologi, har många års erfarenhet som tandläkare, lärare och chef i tandvården. Han ger också utbildningar i parodontologi och kommunikation.

 

Aktuellt

  • Tackla Tobak i Tandvården 3 April 2025. Länk för anmälan kommer senare

  • Podd om riskerna med det vita snuset

    Louise Adermark, forskare inom beroendemedicin vid Göteborgs universitet och expert på nikotin medverkar i Akademilivs podd och pratar om riskerna med det vita snuset. som spelas in av Sahlgrenska akademin, Läs vidare

  • Bli fri från Nikotinberoende

    Tobaksavvänjning med sjuksköterskor och tandhygienister. I region Östergötland samarbetar tandvård och hälso-och sjukvård inom tobaksavvänjning. Det finns mottagningar med legitimerade tandhygienister och sjuksköterskor, och inom både tandvård och hälso- och Läs vidare

Besök våra hemsidor

Adress

Tandvård mot Tobaks Kansli
Box 738
101 35 Stockholm, SWEDEN

Besöksadress

Klara Östra Kyrkogata 10
Stockholm

Kontakt

Tel: 073-947 77 64
E-post: info@ymtkansli.org